Wil je een opleiding in de Zorg en Welzijn volgen in Heerenveen? Bekijk dan het aanbod voor jongeren in Heerenveen. Deze opleidingen zijn ingericht voor jongeren. Dit betekent dat de inhoud niet speciaal is gemaakt voor volwassenen. Maar als volwassene kun je wel meedoen aan de opleiding voor jongeren. Je zit dan in een gemengde klas met jongeren en volwassenen. Twijfel je of dit bij je past? Tijdens de intake krijg je hier meer informatie over.
BBL
Startdata
- Heerenveen
Kosten
Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.Scholingskosten
- Scholingskosten
- zie jongerenopleiding
BOL
Startdata
- Heerenveen
Kosten
Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.Scholingskosten
- Scholingskosten
- zie jongerenopleiding
Studielast
Wil je een opleiding in de Zorg en Welzijn volgen in Heerenveen, dan kun je terecht binnen het reguliere (jongeren)onderwijs. Je volgt de normale opleiding zonder extra's. Deze opleidingen zijn niet speciaal ingericht op de behoefte van volwassenen, maar je kunt als volwassene wel instromen in deze klassen. Het is dan mogelijk dat je klas gemixt is met jongeren en volwassenen. Informeer bij je intake of dit voldoende aansluit op jouw behoefte.
Bekijk je mogelijkheden in Heerenveen (regulier aanbod)
Veel gestelde vragen
Wat is het verschil tussen een BBL-, BOL- en derde leerweg opleiding?
Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:
mbo BOL (voltijd) mbo
- Meer theorie op je leslocatie
- Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)
- In verhouding meer lesdagen
- BPV in de vorm van stage
- Soms een stagevergoeding
mbo BBL (werken-leren)
- Meer uren in de praktijk (BPV)
- Meestal een dag per week naar school
- Geen studiefinanciering
- Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie
- Vastgelegd via een praktijkovereenkomst en/of leer-arbeidsovereenkomst met je werkgever
mbo Derde Leerweg
- Afwijkende uren in de BPV en de theorie
- Flexibeler en sneller (kortere opleidingsduur i.v.m. maatwerk)
- Geen studiefinanciering
- Een arbeidsovereenkomst en salaris
- Geen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
- Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend
Wat is een intakegesprek?
Na je aanmelding voor een mbo-opleiding word je eerst uitgenodigd voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. We vinden het belangrijk dat je je aanmeldt voor een opleiding die bij je past. We bespreken je vooropleiding, werkervaring, interesses en ambities. Na het intakegesprek ontvang je een persoonlijke offerte met jouw scholingstraject en de kosten daarvan.
Kan ik een opleiding versneld doorlopen?
Sommige mbo-opleidingen kun je versneld doorlopen, op basis van je vooropleiding en/of je werkervaring. Dit wordt tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek met je besproken. Na het gesprek ontvang je een persoonlijke offerte met jouw (eventuele versnelde) scholingstraject en de kosten daarvan.
Hoelang duurt een mbo-opleiding?
De nominale studieduur van een mbo-opleiding verschilt per niveau. Voor niveau 2 is het 1 jaar, voor niveau 3 is het 2 jaar en voor niveau 4 is het 3 jaar. In sommige gevallen is versnellen mogelijk. Dit bespreek je tijdens het intakegesprek.