Firda-studenten presteren fantastisch in Skills The Finals

Met elf podiumplaatsen vielen de studenten van Firda vrijdag heel vaak in de prijzen bij Skills The Finals in Den Bosch. Zo was er vier maal een eerste plaats, waaronder voor het vijfde jaar op rij goud voor een kapper van Firda. Met vijf keer zilver en twee keer een bronzen medaille viel er in de breedte veel te vieren. En voor het hele Firda-team waren deze prestigieuze vakwedstrijden in het mbo vanzelfsprekend een spannend én leerzaam avontuur.

Deelnemers aan het juichen

Met 22 studenten in 21 categorieën was Firda heel ruim vertegenwoordigd in Skills The Finals, dat dit jaar plaatsvond in de Brabanthallen. Na alle kwalificatiewedstrijden hoorden deze Firda-studenten als finalisten in hun richting dus al tot de Top 8 van Nederland. En in zo’n finale ligt de lat weer hoog. Van meubelmaker tot patissier en van mediavormgever tot kok, allemaal moeten ze dan immers in uitdagende opdrachten tonen wat zij op hun vakgebied in hun mars hebben.

Voor alle finalisten vraagt dit om presteren op dát moment, in een drukke hal met veel publiek. Dat zorgt altijd voor een unieke ervaring. ‘Prachtig om zoveel talent bij elkaar te zien’, stelde minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Extra speciaal was dan ook het goud voor Anouk van der Meer uit Oudehorne, die bij de kappers als eerste eindigde. Voor de vijfde keer op rij stond hiermee een student van docente Froukje Dijkstra (mbo-college Leeuwarden-Noord) op de hoogste trede van het podium.

In de prijzen

Goud was er ook voor Alida de Vries uit Boelenslaan, van de opleiding Interieuradviseur op mbo-college Leeuwarden-Zuid. Andries Hoeksma uit Westergeest, student in Heerenveen, won in de categorie Monteur Mobiele Werktuigen. Tycho Wijmenga en Luc Hoekstra uit Drachten waren als team de afgetekende winnaars op het gebied van Cyber Security.

Met vijf keer zilveren medailles en twee keer brons ging veel meer eremetaal mee in de bus naar Friesland. Voor Pieter Huisma van mbo-college Drachten was het geen verrassing dat hij in de prijzen was gevallen. Het TIG-lassen was al eerder aan de beurt, in Hengelo, omdat lassen in een overvolle hal in Den Bosch onmogelijk was. De Top 3 was welkom bij de prijsuitreiking, waarin Pieter hoorde dat hij op de derde plaats was geëindigd.

Mediavormgever Sven van der Weide – eveneens van mbo-college Drachten – nam ook brons mee naar huis in Makkinga. En Firda scoorde vijf keer zilver met Omar Alaboud uit Sneek (tandartsassistent, Leeuwarden-Zuid), Johan Ludema uit Dokkum (bedrijfsadministrateur) en Pieter Sipma uit Opeinde (CNC-frezer) van mbo-college Drachten, Iris Donga uit Burgum (specialist mode, Leeuwarden-Zuid) en Leander Boonstra uit Idskenhuizen, die mbo-college Sneek vertegenwoordigde in de opleiding ondernemer retail. 

Een prachtige score dus, van jongeren die laten zien dat je in het mbo hartstikke trots kunt zijn op je vak. Of zoals directeur Erik van der Zwan van Worldskills Netherlands stelde: ‘We zien hier de kracht van het beroepsonderwijs. We zien passie, vakmanschap, focus en kwaliteit.’ Ook dát is mbo. En dan was er ook nog een karrevracht aan prijzen voor Friese vmbo-scholen in Skills Talents, waarvan de leerlingen werden begeleid door studenten van Firda.