Voel jij je helemaal thuis op het podium of juist achter de schermen bij een evenement of concert? Volg dan een opleiding in de richting Podiumberoepen en Evenementen. 

Met de opleidingen in dit vakgebied leer je bijvoorbeeld hoe je geweldig acteert, muziek maakt of een evenement in goede banen leidt. Het maakt dus niet uit of je liever op het podium staat of achter de schermen werkt! Deze opleidingen bereiden je voor op een creatieve en uitdagende carrière in de entertainment industrie. 

Mbo-opleidingen Podiumberoepen en Evenementen

Podium- en evenemententechniek

Aan het werk

Alle opleidingen binnen deze studierichting hebben te maken met evenementen, zoals festivals, concerten en andere voorstellingen. Met de mbo-opleidingen Muzikant en Acteur leer je optreden tijdens zo’n evenement, terwijl je met de opleiding Medewerker evenementenorganisatie leert hoe je een festival of concert soepel laat verlopen. 

Je kunt ook een mbo-opleiding volgen om juist achter de schermen aan het werk te gaan, zoals de opleiding Medewerker podium- en evenemententechniek. Op mbo-niveau 3 is er de opleiding Podium- en evenemententechnicus. Wil je op dat gebied een expert worden? Dan is de opleiding Allround podium- en evenemententechnicus een uitstekende optie. 

Welke opleiding je ook kiest, een ding weet je zeker: je komt terecht in een creatieve wereld, waar iedereen z’n eigen rol vervult maar samen werkt aan het neerzetten van een fantastisch evenement! 

Maatwerk voor organisaties

Heeft jouw organisatie een vraag omtrent een opleiding, cursus of vaardigheid die niet genoemd staat in ons aanbod, dan kunnen wij deze voor je op maat maken en aanbieden. Informeer bij onze opleidingsadviseur. Daarnaast kun je bij ons terecht voor taal- en communicatietrainingen op elk niveau. Denk bijvoorbeeld aan communicatievaardigheden en agressie/weerbaarheid. 

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BBL-, BOL- en derde leerweg opleiding?

Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:

mbo BOL (voltijd) mbo

 • Meer theorie op je leslocatie
 • Vooral voor jongvolwassenen die studiefinanciering willen aanvragen (18-30 jaar)
 • In verhouding meer lesdagen
 • BPV in de vorm van stage
 • Soms een stagevergoeding

mbo BBL (werken-leren)

 • Meer uren in de praktijk (BPV)
 • Meestal een dag per week naar school
 • Geen studiefinanciering
 • Erkend leerwerkbedrijf is voorwaarde voor start studie (kan zowel arbeids- of stageovereenkomst zijn)
 • BBL-A (arbeidsovereenkomst met salaris) of BBL-S (stageovereenkomst) mogelijk

mbo Derde Leerweg

 • Afwijkende uren in de BPV en de theorie
 • Flexibeler en sneller (kortere opleidingsduur i.v.m. maatwerk)
 • Geen studiefinanciering
 • Een arbeidsovereenkomst en salaris
 • Geen subsidie vanuit het ministerie dus in verhouding duurder
 • Voldoet aan mbo-kwaliteitseisen en volledig erkend 

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

Wat is een keuzedeel of leereenheid?

Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

Nieuws

Bekijk al het nieuws
Bekijk al het nieuws