Firda voor Volwassenen
- (dichtbij) leren in de praktijk
- meerdere startmomenten
- ook in de avonduren naar school
- versneld je diploma behalen
- keuze uit groot scholingsaanbod
- studeren met volwassenen
Door jouw werk loopt de productie op rolletjes. Als werkvoorbereider fabricage zorg je namelijk dat iedereen zijn werk goed kan uitvoeren. Je berekent wat er nodig is aan machines, materialen en menskracht om een product te maken. Daarna bepaal je hoeveel tijd het productieproces vraagt en je berekent de kostprijs. Ook zorg je ervoor dat de tekeningen, materialen en gereedschappen beschikbaar zijn.
In deze opleiding zit ook de brancheopleiding tot International Welding Specialist (IWS) verwerkt. Dat betekent dat je niet alleen de fabricage van producten optimaal weet voor te bereiden, maar ook dat je een technisch lasdeskundige wordt die binnen het bedrijf de verantwoordelijkheid draagt voor de lastechnische taken. Je leert alles over de theorie van lassen en je verdiept je onder andere in lasprocessen, apparatuur, materialen, constructies, fabricage en toepassingen. Daarnaast komen onderwerpen als kwaliteitssystemen, wettelijk vastgestelde normen, planning, bedrijfsvoering en calculatie aan bod.
De scholingskosten zijn een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Het NIL stuurt een aparte rekening voor de examenkosten. De rekening gaat naar jou of je werkgever. Deze kosten komen er dus bij. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.
Tussen februari en april wordt de inhoud en de prijs van de opleiding voor het nieuwe schooljaar bepaald. Wanneer je je in deze periode aanmeldt en in september start, kan de opleidingsinformatie afwijken van wat je eerder op de website hebt gelezen. Dit is
terug te lezen in de offerte die je na het intakegesprek ontvangt.
Heb je een andere opleiding dan hier genoemd wordt? Tijdens je intakegesprek krijg je advies over jouw mogelijkheden.
Ik wilde meer uit mezelf halen. Dankzij mijn opleiding in het volwassenenonderwijs, weet ik wat mijn kwaliteiten zijn.
Je krijgt een assessment die aansluit bij de functie van werkbereider. Je maakt verschillende examens, zowel in theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en Burgerschap. De opleiding IWS wordt per hoofdonderwerp afgesloten met een examen volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door het International Institute of Welding (IIW) en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.
Voor de start van de opleiding regel je zelf een stage- of werkplek bij een erkend leerbedrijf voor je beroepspraktijkvorming. Heb je al een werkgever? Soms zijn daar ook mogelijkheden.
Na de opleiding ben je opgeleid tot een technisch lasdeskundige die binnen het bedrijf de verantwoordelijkheid draagt voor de lastechnische taken.
Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. Hierbij de verschillen in het mbo tussen BOL, BBL en derde leerweg binnen het volwassenenonderwijs op een rij:
mbo BOL (voltijd) mbo
mbo BBL (werken-leren)
mbo Derde Leerweg
Na je aanmelding voor een mbo-opleiding word je eerst uitgenodigd voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. We vinden het belangrijk dat je je aanmeldt voor een opleiding die bij je past. We bespreken je vooropleiding, werkervaring, interesses en ambities. Na het intakegesprek ontvang je een persoonlijke offerte met jouw scholingstraject en de kosten daarvan.
Sommige mbo-opleidingen kun je versneld doorlopen, op basis van je vooropleiding en/of je werkervaring. Dit wordt tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek met je besproken. Na het gesprek ontvang je een persoonlijke offerte met jouw (eventuele versnelde) scholingstraject en de kosten daarvan.
De nominale studieduur van een mbo-opleiding verschilt per niveau. Voor niveau 2 is het 1 jaar, voor niveau 3 is het 2 jaar en voor niveau 4 is het 3 jaar. In sommige gevallen is versnellen mogelijk. Dit bespreek je tijdens het intakegesprek.