Voor het welzijn van de cliënt is het van groot belang dat verzorgende en verpleegtechnische handelingen op een verantwoorde wijze uitgevoerd worden. Vanuit de wet BIG worden er duidelijk omschreven eisen gesteld aan zorgverleners die deze verzorgende en verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Wanneer je deze cursus hebt gevolgd, kun je breder worden ingezet in het werkveld.

Je bent werkzaam in de sector zorg en welzijn en toe aan een volgende stap. Je wilt je huidige taken combineren met verzorgende en verpleegtechnische handelingen. Dan is deze cursus voor jou. Je verdiept je in de theorie van verpleegtechnische handelingen, zoals het begrijpen van de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied. Verder kom je meer te weten over het bieden van specifieke zorg, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en het evalueren en vastleggen van de zorgverlening. 

Praktijk en theorie
Tijdens lesdagen oefen en toets je de verzorgende en verpleegtechnische handelingen in de praktijk. Ook is er ruimte om je verder te verdiepen in de theorie, onder andere via e-learning.

Deze cursus is onderdeel van de ‘certificatencarrousel’ van Firda
Dit wil zeggen dat je je eigen traject volgt in een zogenaamde doorloopgroep, van maximaal veertien deelnemers. Het is dus mogelijk dat niet iedereen hetzelfde traject volgt. Als deelnemer kun je starten en eindigen op verschillende momenten. Je krijgt theorie- en praktijkcursus, doet aan zelfstudie en kunt modules volgen aan de hand van e-learnings. Het traject start bij voldoende deelnemers. 

Liever een maatwerktraject voor je organisatie? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Tijdens de cursus verdiep je je in de theorie rond verpleegtechnische handelingen. Deze bestaan uit het onderkennen van de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied, het bieden van specifieke zorg, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en het evalueren en vastleggen van de zorgverlening. Als voorbereiding op de contacturen verdiep je je in de theorie, o.a. via e-learning. Tijdens de lesdagen oefen en toets je de verzorgende en verpleegtechnische handelingen en is er ruimte voor verdieping op de theorie.

De cursus kan ook op de locatie van een instelling of organisatie worden gegeven (incompany). In overleg kunnen vaardigheden of competenties aan de lesstof worden toegevoegd. Ook is het mogelijk om losse onderdelen van deze scholing te volgen.

Dit is een keuzedeel. Hiermee vergroot jij je mogelijkheden op de arbeidsmarkt en je zorgt voor een betere doorstroming naar een eventuele vervolgopleiding. Keuzedelen zijn ook geschikt voor bijscholing van werknemers. Meer informatie over dit keuzedeel.

Kan je wel wat bijscholing gebruiken op het gebied van digitale vaardigheden? Op de website van Digivaardig in de zorg lees je alles op het gebied van digitale vaardigheden. Doe een zelfscan en weet hoe goed jouw digitale vaardigheden al zijn. Daarnaast kan je de basisvaardigheden leren die iedereen nodig heeft in de zorg.

  keuzedeel

  Startdata

  Leeuwarden ZW
  doorlopende instroom

  Kosten

  Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.
  Scholingskosten
  Scholingskosten
  Starttarief (2x5 weken) € 1.070,00
  Lesmateriaal
  exclusief
  Verbruiksmateriaal
  inclusief
  Examenkosten
  inclusief
  Prijs
  Starttarief € 1.070,00
  Bijkomende kosten
  volgt
  BTW
  vrijgesteld

  De certificatencarrousel werkt met een abonnement. Een abonnement is voor vijf lesweken. Bij de start sluit je een abonnement af voor tien lesweken. Hiervoor betaal je het starttarief. Daarna verlengen we je abonnement elke vijf weken.

  Abonnement van 5 weken € 535,00
  Starttarief 2x5weken € 1.070,00

  Bijkomende kosten betreft (afhankelijk van advies en keuze):
  volgt

  Je kunt ook leermiddelen van je werkgever gebruiken als je werkgever dit goed vindt. Dan betaal je niets extra voor de leermiddelen. Tijdens het (telefonische) intakegesprek hoor je welke leermiddelen je nodig hebt.

  Studielast

  Keuzedeel met mbo-certificaat

  Dit is een keuzedeel met mbo-certificaat. Hiermee heb je meer kansen op de arbeidsmarkt en je kunt meer vervolgopleidingen kiezen. Je ontvangt na afloop een mbo-certificaat. Dit certificaat is wettelijk erkend en wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. Daarmee kun je vrijstelling aanvragen voor dat deel van de mbo-opleiding wanneer je besluit alsnog de hele opleiding te doen. Keuzedelen zijn een goede bijscholing voor medewerkers. Soms kan dit op locatie bij een werkgever (incompany).

  Toelating

  • diploma verzorgende en/of maatschappelijke zorg
  • relevante werkplek
  • de cursus start bij voldoende deelname. 
  • samenvoeging met een andere vestigingen is mogelijk.

   

  Groep firda

  Firda voor Volwassenen

  • (dichtbij) leren in de praktijk
  • meerdere startmomenten
  • ook in de avonduren naar school
  • versneld je diploma behalen
  • keuze uit groot scholingsaanbod
  • studeren met volwassenen

  Onderwerpen

  • medicijnen controleren, registreren en toedienen
  • injecties geven
  • zuurstof uitrekenen en toedienen
  • wondverzorging, steriele monsters afnemen
  • ambulante compressietherapie (ACT) – zwachtelen
  • stoma verzorgen
  • suprapubisch katheter verzorgen, blaasspoelen
  • inbrengen en verzorgen blaaskatheter
  • inbrengen en verzorgen maagsonde
  • inbrengen en verzorgen PEG-sonde voor sondevoeding
  • EHBO
  • observeren en rapporteren
  • hygiëne en veiligheidsrichtlijnen
  • risicosignalering
  • medisch rekenen
  • wetgeving
  Quote volwassenen

  Dankzij het mbo-certificaat heb ik in een korte periode kennis opgedaan zonder een volledige opleiding te hoeven volgen.

  Student uit het volwassenenonderwijs

  Examen en einddocument

  De cursus wordt geëxamineerd door middel van een gedragsbeoordeling, die zowel in de praktijk als op school plaatsvinden.

  firda visie

  Altijd een vestiging bij jou in de buurt

  Firda heeft diverse vestigingen in Friesland en Flevoland. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bij de opleidingsinformatie lees je op welke locatie(s) je kunt starten.

  Aan het werk

  Als je de cursus hebt afgerond, kun je de volgende stap maken en je verzorgende taken uitbreiden. Organisaties waar je kunt werken zijn bijvoorbeeld de thuiszorg, een ziekenhuis of een verzorgings- en verpleeghuis.

  • Hoe maak ik een keuze?

   Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

   Hoe maak ik een keuze?
  • Wat is een mbo-certificaat

   Versterk je kansen op de arbeidsmarkt met een mbo-certificaat

   mbo-certificaten

  Veel gestelde vragen

  Wat is een keuzedeel of leereenheid?

  Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

  Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

  Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

  Kan ik in termijnen betalen?

  Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.