Je bent verantwoordelijk voor de korte verblijven van je gasten en voor het team waar je mee werkt. De gasten verwachten snelle levering voor niet al te veel geld. Je speelt hierin dan ook een grote rol. Je neemt de bestelling op, bereidt het product en rekent af met de gast. Ondertussen stuur je jouw team aan en vertelt wat ze mogen verwachten en doen in de aankomende tijd.

Je werkt nauwkeurig en hygiënisch. Als het druk is ben je altijd extra inzetbaar en je werkt volgens een strakke planning die je zelf hebt gemaakt. En dit allemaal tegelijkertijd. Je verkoopt bijvoorbeeld een goed belegd broodje en ondertussen ben je bezig met een volgende bestelling opnemen.

Ook weet je jouw werkplek goed schoon te houden zodat je de gast niet afschrikt van de vuiligheid waar zij/haar broodje op wordt bereid. En aan het eind van de dag doe je de inkoop en maak je de kas op. Je bent stressbestendig en motiveert je collega’s gedurende de dag. 

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Om een mbo-opleiding op niveau 3 te kunnen doen, moet je voldoen aan één van de volgende voorwaarden:  

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo
 • mbo-diploma niveau 2

Lees hier meer over toelatingseisen en toelatingsrecht

 • BOL of BBL?

  Waar kies jij voor? School en stage? Of werken en leren?

  Lees meer
 • Hulp bij studiekeuze

  Een mbo-opleiding kiezen kan best lastig zijn. Gelukkig krijg je bij Firda op allerlei manieren hulp bij het kiezen.

  Lees meer
 • Een dag meelopen?

  Wil jij een dag meelopen? Meld je dan aan voor een Meeloopdag!

  Meld je aan voor een Meeloopdag

Vakken

Je weet als geen ander hoe belangrijk goed hygiëne op je werkplek is en hoe je snel een gast het naar tevredenheid kan brengen. Als medewerker fastservice heb je hier dagelijks mee te maken. Je leert over warenkennis en voedingsleer, hoe de meest grote apparatuur werkt, wat sociale hygiëne is hoe je hygiënisch en volgens plan kunt werken. 

 • Warenkennis & voedingsleer
  Leer alles over eten en drinken.
 • Apparatuur
  Maak kennis met de verschillende apparatuur waarmee je kan komen te werken
 • Sociale hygiëne
  Het is belangrijk dat je weet hoe je om moet gaan met dronken of gewelddadige gasten. Zo weet jij hoe je op een correcte wijze kunt gaan handelen.
 • Gastvrijheid
  Leer hoe je gastvrij kunt zijn naar je gast om zo het bezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen.
 • Hygiënisch werken/HACCP
  Zo weet je hoe je om moet gaan met hygiëne en voedselveiligheid op je werkplek.
 • Wet- en regelgeving
  Leer de wet- en regelgeving achter de fastservice, zo kan jij je team goed aansturen.
 • Kwaliteitszorg
  Hoe behoud je de kwaliteit achter de balie? En hoe zorg je ervoor dat de gast op een juiste wijze wordt geholpen? Dit leer je allemaal met kwaliteitszorg. 

Wat kan je ermee worden?

Je kan op veel verschillende horecaplekken komen te werken, denk aan: IJssalons, buffetrestaurants, cafetaria’s, bezorgbedrijven, enzovoorts. 

Open Dag

Bekijk de locaties

Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

Bekijk de Firda locaties 

Schoolkosten en lesgeld

Als je een mbo-opleiding volgt, maak je kosten. Vanaf je 18e betaal je lesgeld. Ook heb je te maken met schoolkosten, omdat je spullen moet kopen voor je opleiding. We kunnen je financieel helpen als dat nodig is.

Ben je op 1 augustus 18 jaar en volg je een voltijd mbo-opleiding? Dan moet je een deel van je opleiding zelf betalen. Dat noemen we lesgeld. Je betaalt het lesgeld aan DUO, soms via ons. Als je op 1 augustus jonger dan 18 jaar bent, betaal je geen lesgeld. 

Hoeveel lesgeld moet ik betalen? 
Hoeveel lesgeld je moet betalen, hangt af van de opleiding die je doet. 

De kosten voor studiejaar 2024/2025 zijn: 

 • Bol-opleiding of voltijd vavo: € 1419,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 1 of 2: € 295,-.  
 • Bbl-opleidingen op niveau 3 en 4: € 715,-.  
 • Deeltijd vavo: € 0,94 per 45 minuten onderwijs. 

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn er voorlichtingen?

Firda organiseert op verschillende momenten in het jaar en op verschillende manieren voorlichtingen. Zo helpen we jou met het kiezen van de juiste opleiding, en we geven natuurlijk ook graag antwoord op jouw vragen. 

Open dag
Tijdens een open dag kun je kennismaken met alle opleidingen op alle vestigingen van Firda. Een mooie kans om de sfeer te proeven en docenten en studenten te leren kennen.

Infodag
Op verschillende momenten in het schooljaar, organiseert Firda infodagen. Dat gaat vaak per opleiding of studierichting, zodat je gerichtere vragen kunt stellen. Er is dan meer ruimte voor een persoonlijk gesprek dan op een open dag.

Meeloopdag
Voor leerlingen van vmbo-4 of leerlingen die van de havo willen overstappen naar het mbo, organiseren we meeloopdagen. Tijdens een meeloopdag kun je een dag of dagdeel meemaken hoe een opleiding in de praktijk is.

Als ik in het eerste jaar de opleiding niet leuk vind, kan ik dan makkelijk overstappen naar een andere opleiding?

Samen met je decaan, studieloopbaanbegeleider of iemand van het SSC bespreek je ten eerste welke opleiding je wilt beginnen. Daarna bespreek je samen welke mogelijkheden er zijn tot je op je nieuwe opleiding kunt starten. 

Welke niveaus zijn er in het mbo?

In het mbo kennen we vier niveaus:

 • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
 • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
 • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office-assistant
 • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld manager retail of mediavormgever.

Wat is het verschil in BOL en BBL?

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg.

Wil je veel werken en daarnaast een beroep leren en een mbo-diploma halen? Dan is een bbl-opleiding wat je zoekt. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Kies je voor werken en leren, dan ga je meestal een of twee dagen per week naar school. De rest van de week werk je.