Als stuurman alle vissersschepen S4 vaar je op grotere en meer complexe (productie)schepen. Op deze schepen zijn vaak andere methoden voor het vangen, opslaan en verwerken van vis.  

Voor de start van de opleiding regel je zelf een stage- of werkplek bij een erkend leerbedrijf, voor je beroepspraktijkvorming. De werkopdrachten die je aan boord doet, staan in een stageboek waarmee je werkt. Een collega met een hogere rang tekent je werkopdrachten af. Of je de werkopdrachten tijdens je werk kunt uitvoeren, is afhankelijk van het type schip waarop je vaart. Informeer hiernaar tijdens het kennismakingsgesprek. 

Tijdens de opleiding leer je alles wat je nodig hebt om het diverse werk op een vissersschip te doen, leiding te geven aan de bemanningsleden en daarnaast de voorraad te beheren. 

  mbo derde leerweg (zelfstudie)

  Startdata

  Urk
  jan-25

  Kosten

  Bekijk via de verschillende tabbladen alle informatie over de kosten.
  Scholingskosten
  Scholingskosten
  € 10.580,00
  Lesmateriaal
  exclusief
  Examenkosten
  inclusief
  Prijs
  € 10.580,00
  Bijkomende kosten
  circa € 900,00
  BTW
  vrijgesteld

  De scholingskosten betreffen een totaalprijs voor de hele opleiding. Na aanmelding word je eerst uitgenodigd voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. Hier komen onder andere je vooropleiding en werkervaring aan bod, in verband met het eventueel versneld doorlopen van het scholingstraject. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten, zoals boeken en eventuele STCW cursussen (voor diplomering), zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

  Studielast

  De derde leerweg is een verkorte, flexibele mbo-opleiding (in verband met maatwerk). Het is een individueel traject en en je volgt de opleiding als zelfstudie. Het contact met je docent verloopt via e-mail. Jaarlijks worden er specifieke studie- en examenmomenten gepland waarin je lessen volgt. Hiervoor meld je je aan.

  Toelating

  Derde leerweg

  • minimale leeftijd van 21 jaar 
  • minimaal vijf jaar werkervaring aan boord van een schip 
  • een geldige medische keuring voor zeevisvaart 
  • een erkende stage- of werkplek 

  Heb je een andere opleiding dan hier genoemd wordt? Tijdens je intakegesprek krijg je advies over jouw mogelijkheden. 

  De opleiding start bij voldoende deelname. Aanmelden kan tot acht dagen voor de startdatum. 

  Groep firda

  Firda voor Volwassenen

  • (dichtbij) leren in de praktijk
  • meerdere startmomenten
  • ook in de avonduren naar school
  • versneld je diploma behalen
  • keuze uit groot scholingsaanbod
  • studeren met volwassenen

  Onderwerpen

  • vaartuig reisklaar maken 
  • vaartuig manoeuvreren 
  • navigatieroute uitzetten 
  • navigatiewacht lopen 
  • vis opsporen, vangen en verwerken 
  • voorraadbeheer 
  • leidinggeven aan bemanningsleden 
  • aan boord verblijven en werken 
  Stuurman alle vissersschepen S4 mbo 4 zelfstudie

  Dankzij het mbo-certificaat heb ik in een korte periode kennis opgedaan zonder een volledige opleiding te hoeven volgen.

  Student uit het volwassenenonderwijs

  Examen en einddocument

  Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

  Het examen is een Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien wat je hebt geleerd. Dit doe je op school en op je werkplek. 

  Locatie

  Locaties

  Firda heeft meerdere locaties in verschillende plaatsen in Friesland en Flevoland. De kans is dus groot dat er ook een locatie bij jou in de buurt is.

  Bekijk de Firda locaties

  Aan het werk

  Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Je voert de werkopdrachten uit aan de hand van een stageboek. Een collega van hogere rang tekent je werkopdrachten af. Of je de werkopdrachten van je Beroepspraktijkvorming tijdens je werk op jouw schip kunt uitvoeren, is afhankelijk van het type schip waar je op vaart. Informeer hiernaar tijdens het intakegesprek.

  • Hoe maak ik een keuze?

   Bekijk onze tips voor het maken van de juiste studiekeuze.

   Hoe maak ik een keuze?
  • Wat is een mbo-certificaat

   Versterk je kansen op de arbeidsmarkt met een mbo-certificaat

   mbo-certificaten

  Veel gestelde vragen

  Wat is een keuzedeel of leereenheid?

  Met een keuzedeel of leereenheid (beroepsgericht deel) volg je een deel van mbo-opleiding dat relevant is op de arbeidsmarkt (verbreden of verdiepen). Afhankelijk van je keuzedeel krijg je een wettelijk erkend mbo-certificaat, of een certificaat van Firda. Er zijn 2 soorten mbo-certificaten; mbo-certificaat voor een keuzedeel en een mbo-certificaat voor een beroepsgericht deel (leereenheid). 

  Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een cursus?

  Bij een mbo-opleiding krijg je verplichte vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Ook ga je stagelopen of werkervaring opdoen via een werken-leren traject. Een mbo-opleiding heeft daardoor een langere duur dan een cursus. Een cursus of brancheopleiding is praktijkgericht. Hiermee kun je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten. Bekijk de verschillen per leervorm.

  Kan ik in termijnen betalen?

  Ja, veel volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen. Dit kan wanneer een opleiding of cursus langer duurt dan 3 maanden en duurder is dan € 201,00. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.