Studenten zelf aan de slag met wat hén raakt

Krappe stagevergoedingen, weinig woonruimte, stress… Jongeren van nu krijgen heel wat voor de kiezen. Hoe gaat het verder met het klimaat? Vind ik straks een leuke baan? Zo’n 450 studenten van Firda Leeuwarden gingen woensdag zelf op zoek naar een slimme aanpak. De belangrijkste les van zo’n dag van Tienskip: wacht niet tot de politiek iets voor jou oplost! Door een gewaagde online campagne, PRESENT (‘Hier Nu!’), werden de jongeren in de aanloop al aan het denken gezet.

Present

In stevige taal riep Darshan Boerema wekenlang op social media jongeren op tot actie tegen ‘boomers’. Want, zo stelde de Friese journalist en YouTuber: ‘Zij hebben het heel erg goed, maar maken wel ons én de wereld kapot.’ Hij ging op pad voor een stagevergoeding, hoger loon en meer. Zeker 1 miljoen keer werden zijn video’s bekeken. Er werd ook flink op gereageerd. Maar de actie was van begin tot eind gescript, vertelde Darshan kort voor de dag van Tienskip in een bericht bij Omrop Fryslân.

PRESENT (‘Hier Nu!’) was door Omrop Fryslân, Afûk, Firda en Tienskip opgezet om studenten vast te laten nadenken over problemen waar zíj tegenaan lopen en wat zij hieraan kunnen doen. Tienskip wil jongeren aanzetten om zelf actief te worden en Firda zet stevig in op brede vorming van studenten, die meer moeten leren dan een vak. In lessen burgerschap waren de video’s van Darshan dan ook een handvat om hen te laten nadenken over wat zïj willen aanpakken.

Zelf in actie

Die lijstjes van studenten in Leeuwarden gingen mee naar het event van Tienskip, woensdag in De Harmonie. De thema’s liepen sterk uiteen, van studiefinanciering tot afval en van openbaar vervoer tot anticonceptie. Aan 36 tafels gingens studenten van allerlei opleidingen samen aan de slag met een onderwerp dat zij vaak zelf hadden aangedragen.

Het resultaat was aan het eind van de middag te zien in een markt, waarin de studenten dan ook 36 ideeën presenteerden. Met soms een aanpak die voor de hand ligt, zoals een actie voor meer studiefinanciering of minder BTW op gezonde voeding, maar ook een praktisch plan om kamers aan te bieden op de site van Firda. Of liever nog: de school moet zelf investeren in de bouw van appartementen, zoals dat ook in het hbo van NHL Stenden gebeurt.

Actie tegen overvolle bussen scoorde hoog, net als de roep om meer verlichting die de wegen tussen dorpen veiliger moet maken. Geef boompjes weg voor groen in grijze buurten. Armoede? Zorg dan dat we bijvoorbeeld die peperdure luiers bij incontinentie slimmer verdelen, bedachten studenten uit de zorg.

Vervolg

De meeste stemmen van publiek en studenten kreeg de groep ‘Durf’, die zelf op scholen in actie wil komen om mentale problemen beter bespreekbaar te maken. Geef het aandacht en wees er open over, stelden zij, om te voorkomen dat problemen hoog oplopen. Deze studenten willen hun plan verder uitwerken, met hulp van Tienskip. Zo zijn er zeker acht groepen die doorgaan met hun idee, stelde voorman Jeppe Kok van Tienskip: ‘Dat is mooi! Maar het is ook goed dat zo’n 450 studenten uit Leeuwarden hier serieus aan de slag zijn geweest.’

Zo komen er nog vier van deze dagen. Tienskip gaat ook naar Drachten, Heerenveen, Sneek en nog eens Leeuwarden. In de aanloop zijn de video’s van PRESENT (‘Hier Nu!’) nog steeds goed te gebruiken als start van het gesprek.

Vanaf nu hoort hier ook het gratis boekje ‘NO PRESENT, by Klaske’ bij, dat woensdag bij Tienskip werd gepresenteerd door Afûk. In het Fries, want Afûk wil in PRESENT (‘(Hier Nu!’) stevig inzetten op meertaligheid. En het verhaal van ‘Klaske’, de studente die zich aansloot bij de actie van Darshan en er zelf over berichtte in haar social media, was natuurlijk ook gescript. Maar haar ‘verslag’ van deze tocht in dit boekje en hoe zij worstelde met wat wel en niet kan, is toegankelijk én een goede les in burgerschap. En daar ging het toch om…