Koks van Firda Sneek en Leeuwarden winnen goud in Turkije

Met vijf medailles, waaronder goud in de categorie ‘beste school’, hebben de studenten van de koksopleiding van Firda in Sneek en Leeuwarden deze week uitstekend gepresteerd in de internationale Gastro Erasmus Food Competition. Een heerlijke zeebaars, een fijne pasta én drie gangen met onder meer een gebraden kalfshaas vielen bijzonder goed in de smaak bij de jury in Manavgat, Turkije.

koks - team foto prijzen.jpg

Na een intensieve voorbereiding was het even flink improviseren voor begeleiders Roel Dijkstra en Patricia Bekkema, toen student Martijn van der Valle vlak voor vertrek naar Turkije moest afhaken wegens privé-omstandigheden. Hierdoor was er geen deelnemer van Firda in de categorie vlees. Maar het kwam allemaal goed in dit zeer leerzame avontuur voor studenten en de docenten, die hier vanuit twee vestigingen van Firda prima samenwerkten.

Judith Hagewoud van de opleiding Zelfstandig werkend kok (niveau 3) in Leeuwarden maakte in de categorie ‘Hoofdgerecht Vis’ een mooi technisch hoogstandje: een gebakken zeebaars met zeebaarstartaar, aardappel, haring, kaviaar, gekarameliseerde venkel en een botersaus.

Zij haalde meer dan voldoende punten voor een gouden medaille en was over het geheel de beste student in de competitie ‘vis als hoofdgerecht’.  

In de categorie pasta kwamen de kwaliteiten van Hidde Wiersma - zelfstandig werkend kok in Leeuwarden – en Maurice Oving van dezelfde opleiding in Sneek ook helemaal tot hun recht. Hidde won goud met een gevulde pasta met geitenkaas, hennepzaad, spinazie en een saus van droge worst. Maurice kreeg de tweede prijs voor zijn gevulde ravioli met kip, kruiden, tuinbonen en een saus van morilles. Beiden wonnen zij ook goud in deze klasse, wat staat voor meer dan 90 van maximaal 100 punten.

De volgende dag moesten de drie in teamverband aan de slag, waarbij Maurice last minute Martijn verving. Ook dat ging uitstekend. Met een gemarineerde zeebaars als eerste gang, een gebraden kalfshaas met aardappelfondant en jus van rozemarijn als tweede én een derde gang van vanille madeleinecake met onder meer aardbei, basilicum en een krokant rasterkoekje lieten zij de jury smullen. Dat leverde een goude medaille op, én de eretitel: ‘Beste school.’