Studenten Firda en NHL Stenden werken samen aan IKC van toekomst

Kinderen van nu zijn anders dan tien jaar geleden. Voor deze generatie die opgroeit in een snel veranderende samenleving heb je in onderwijs en opvang professionals nodig met een bredere blik. Hier komt de expertise van de leerkracht, onderwijsassistent en pedagoog samen. Dat is dan ook de inzet van Leeratelier Klein Leeuwarden, waarin NHL Stenden (hbo), Firda (mbo) en drie scholen van de Bisschop Möller Stichting (BMS) nauw samenwerken.

Studenten Firda en NHL Stenden werken samen aan IKC van toekomst

In de Integraal Kind Centra aan de BMS is de leerkracht al lang niet meer de enige professional die werkt met een kind. ‘Wij werken graag interdisciplinair’, zegt Tsjalling Sikma, locatiecoördinator op IKC Sint Thomas. Vanuit die gedachte is het goed dat aanstaande professionals op het gebied van onderwijs - docent én assistent - en pedagogiek elkaar al in hun opleiding leren kennen in een gezamenlijk project.

Hun opdracht is helder. Een uitgebreid onderzoek op IKC Sint Thomas, IKC de Sprong en IKC Sint Franciscus heeft van verschillende groepen een sociogram opgeleverd, dat vraagt om een analyse en een passende activiteit in een Kanjertraining. Wat lezen we hier? Hoe kiezen we daarbij een aanpak die leerlingen in een klas kan helpen naar sociaal gezonde verhoudingen?

Hiermee gingen mbo-studenten van Firda en hbo’ers van de pabo, van de studie pedagogiek én de dubbele bachelor Pedagogiek-Pabo op NHL Stenden samen aan de slag. Deze dubbele bachelor, waarin studenten in vijf jaar allerlei skills leren op het gebied van onderwijs en pedagogiek, leidt specifiek professionals op met zo’n brede blik. Maar in dit project konden alle studenten ervaren dat je samen ook heel ver komt, als je expertise deelt.

Gelijkwaardig

Wat zien we hier? Welke actie ligt het meest voor de hand, als je kijkt naar het sociogram van een klas? Een student uit het hbo kijkt er vaak eerst naar vanuit de theorie, terwijl – hoe cliché misschien ook – de mbo’er veel meer oog heeft voor de praktische kant en misschien al wat kennis van de kinderen in een groep. ‘Wij gaan sneller tot actie over’, zeggen Firda-studenten. ‘En wij willen graag goed onderbouwen wat we hiermee willen bereiken’, merken de studenten van NHL Stenden.

Ook de manier van leren verschilt. Maar als je open contact maakt, elkaar vragen stelt en allemaal een onderzoekende houding hebt, kun je elkaar uitstekend aanvullen. Anne-Joleyn Kolk, docent pedagogiek bij de dubbele bachelor: ‘Dat begint al met het besef dat je allemaal een ander perspectief hebt, maar dat je hierin volkomen gelijkwaardig bent.’ En het kan nog breder, want in een buitenschoolse opvang van een IKC kan een leerling ook heel ander – soms veelzeggend - gedrag laten zien.

Zo’n project is voor de IKC’s ook leerzaam. Hiermee komt immers veel expertise van docenten én een frisse blik van studenten binnen, merkt Tsjalling Sikma van IKC Sint Thomas. Zo’n zestig studenten zijn hierin samen aan de slag. Op 10 december presenteren zij in het Sprongatelier van IKC de Sprong de opbrengst van dit alles aan elkaar en aan de scholen. Sikma: ‘En de hoop is natuurlijk dat zij iets achterlaten, waar hun opleidingen én wij als IKC’s mee verder kunnen.’