Jongerenonderwijs

Over het mbo

Firda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Je wordt bij ons opgeleid om een bepaald beroep uit te oefenen. Jongeren met een vmbo-diploma of een overgangsbewijs naar klas 4 havo of vwo kunnen naar het mbo. Naar welk niveau je kunt doorstromen in het mbo, hangt af van de leerweg die je gevolgd hebt op het vmbo.

Leerwegen en niveaus

Op ieder niveau kun je kiezen uit twee leerwegen.

Bij veel van de opleidingen van Firda ga je bijna elke dag naar school. Ook loop je tijdens je opleiding stage. Dat noemen we bol-opleidingen. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. 

Standaard opbouw 
Welke mbo-opleiding je ook kiest, hij bestaat altijd uit een basisdeel, profieldeel en keuzedeel.  

In het basisdeel leer je de basiskennis voor je beroep en algemene kennis zoals Nederlands en rekenen. Zo leer je bij een opleiding in de Haarverzorging bijvoorbeeld altijd knippen en föhnen. 

In het profieldeel ga je dieper in op wat je nodig hebt voor jouw beroep. Wil je bijvoorbeeld salonmanager worden, dan leer je meer over ondernemen. Word je liever kapper, dan leer je daar meer over. 

Via het keuzedeel kun je je kennis verdiepen of verbreden, of je alvast voorbereiden op het hbo. Je krijgt dan een plus op je diploma.

Aanmelden

Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar voordat we je laten instromen.

Aanmelden voor 1 april

Toelatingseisen

Als je voldoet aan de toelatingseisen, heb je bijna altijd het recht om de opleiding te volgen die je wilt. Voor alle opleidingen van Firda gelden de volgende toelatingseisen:

Je kunt een entreeopleiding doen als je: 

  • op 1 augustus van het schooljaar minimaal 16 jaar bent

Toelatingsrecht

Voldoe je aan alle eisen? Dan is de opleiding verplicht om jou aan te nemen. Dat noemen we het toelatingsrecht. Wij vinden het belangrijk dat je je aanmeldt voor een opleiding die bij je past. Daarom nodigen wij je na je aanmelding uit voor een kennismakingsgesprek. 

Voor sommige opleidingen zijn er aanvullende toelatingseisen. Bijvoorbeeld dat je lichamelijk fit bent. Om toegelaten te worden moet dan een lichamelijke test doen. Heb je een opleiding gekozen met verplichte activiteiten voor toelating, maar kom je niet naar het kennismakingsgesprek en/of doe je niet mee aan deze verplichte activiteiten voor toelating, dan verlies je je toelatingsrecht. Dat kan betekenen dat je je moet aanmelden voor een andere opleiding. Daar zullen we je altijd bij helpen. 

Numerus Fixus

Je kunt helaas niet altijd de opleiding doen die je wilt. Voor sommige opleidingen is de kans op werk of een stageplek namelijk te klein. Omdat er vaak meer aanmeldingen dan plekken zijn, gaan we dan loten. Dat noemen we numerus fixus. 

Is er voor jouw favoriete opleiding een numerus fixus? Meld je dan voor 1 april aan. Meld je ook altijd aan voor een tweede opleiding zonder numerus fixus. Dan weet je zeker dat je volgend schooljaar een opleiding kunt doen.